Ultraferro
Grusze - wszystko zaczyna się w glebie

Ultraferro to nawóz zawierający chelat żelaza EDDHA do sporządzania roztworów wodnych w doglebowym nawożeniu upraw sadowniczych.
Ultraferro to specjalistyczny doglebowy produkt z dużą zawartością żelaza do corocznego stosowania w celu poprawy jakości uprawianych owoców.
Dlaczego Fe jest ważne w uprawie grusz?
• bardzo wysoka wrażliwość systemu korzeniowego (cięcie korzeni, herbicydy, uszkodzenia mechaniczne, zalanie, susza, toksyczność zalegających substancji chemicznych, słaba jakość gleby, niedostateczna ilość składników pokarmowych lub zachwiana równowaga, zasolenie gleby, kwasowość, gryzonie, szkodniki glebowe)
• wszystkie powyższe mają wpływ na zaburzenie fotosyntezy, wzrostu co w następstwie prowadzi do słabszego plonowania i obniżenia jakości plonów
• żelazo jest, można ująć, detoksem dla systemu korzeniowego;
• ogranicza wszelkie chlorozy i zaburzenia fizjologiczne
• owoce są większe, równiejsze a przede wszystkim zachowują zasadniczą zieloną barwę, nawet długo po zbiorach
• słabe stanowiska glebowe, nieuregulowany odczyn, brak kontroli nad bilansem wodnym
• Unikalność formy żelaza w Ultraferro.
Skład Ultraferro:
6% Fe schelatowane EDDHA w tym:
min. 4.2% Fe ortho-ortho oraz 2.8% ortho-para i para-para czyli 70% całego Fe w pozycji ortho-ortho
Ultraferro zawiera schelatowane żelazo w formie EDDHA
EDDHA - forma specjalna do zastosowania glebowego. Stabilność 3-11pH (polecane na gleby wapienne). Ten chelat składa się z 3 postaci:
a) ortho - ortho, forma najbardziej stabilna i najdłużej działająca. Aplikacja tego chelatu powoduje dostępność nawet w sezonie następczym. Ta forma nie jest w ogóle reaktywna z innymi pierwiastkami, nie utlenia, nie wytrąca się.
b) ortho - para i para-para to formy bardzo szybko pobieralne, ale nie są stabilne w dłuższym okresie.
Dlaczego EDDHA a nie inne formy?
EDTA – najbardziej popularny i najtańszy. Forma całkowicie nieodpowiednia do stosowania glebowego a wręcz szkodliwa w glebie. Produkt zachowuje stabilność w zakresie pH 3.5-6, w glebie dochodzi do silnej reakcji z innymi jonami. Nie posiada w ogóle długiego działania.
Duża wrażliwość na UV. Silnie utleniający.
DTPA – działa w zakresie 3.5-6.5 pH. Przy chelatowaniu wykorzystuje się sód i amon w zależności od wariantu. Sód w formie soli akumuluje się w środowisku co może być problemem w uprawach wrażliwych np. grusze.
Niestabilne na UV. Niepolecane w gruszach.
Jak rozpoznać dobry produkt z EDDHA?
Nie wystarcza sama zawartość Fe. Ważne jest ile % formy jest ortho-ortho i jaki jest stosunek do pozostałych. Dobrej jakości produkty zachowują stosunek 60% (lub więcej) -40%. Jest to bardzo istotna sprawa gdyż tego typu produkty są bardzo drogie. Czym więcej ortho-ortho tym produkt droższy ale i bardziej efektywny.
Z badań i praktycznych wdrożeń wynika, że Ultraferro dobrze jest aplikować z kwasami humusowymi. Efektywność jest wtedy najlepsza i można zredukować ilość podawanego Fe. Oprócz stopnia biodegredawalności w środowisku chelaty różnicuje działanie w glebie lub na tkance. Należy zwrócić uwagę, że jon Fe jest silnie reaktywny w stosunku do innych pierwiastków oraz to że roślina nie pobiera całego podanego Fe tylko stopniowo pobiera z roztworu glebowego. Czyli odpowiedniej jakości chelat musi być odpowiednio stabilny i długo działający. Ultraferro posiada europejski certyfikat ekologiczny Ecocert.