Humizator

Na dobry początek!

Humizator

Rozkład resztek roślinnych na polu jest zazwyczaj ostatnim zabiegiem uprawowym, ale jednocześnie pierwszym na nowy sezon. Prawidłowy i szybki rozkład jest kluczowy w kontekście budowania plonu i zdrowotności w nowym sezonie. Humizator dzięki swojemu unikalnemu składowi działa w glebie na dwóch poziomach zapewniając szybki rozkład resztek roślinnych oraz zmniejszenie potencjału infekcyjnego na nowy sezon.

Produkt zawiera aż trzy rodzaje związków mikrobiologicznych, zarówno żywych jak i metabolitów. Dzięki temu proces rozkładu celulozy i humifikacji resztek roślinnych jest znacznie przyspieszony:

• Szczepy Trichoderma harzianum i reesei o bardzo silnym działaniu celulitycznym. Szczególnie szczep Trichoderma reesei bardzo szybko rozkłada celulozę znajdującą się w resztkach roślinnych,
• Szczepy Bacillus spp. o silnym działaniu celulitycznym,
• Enzymy celulityczne.

Humizator dodatkowo zawiera specjalne mikroorganizmy zmniejszające potencjał infekcyjny w kolejnym sezonie:

• Szczep Trichoderma viridie,
• Szczepy Bacillus subtilis,
• Enzymy bakteryjne.

Stosowanie:
Preparat stosujemy na wszystkie rodzaje resztek pożniwnych występujących na polu w takich uprawach jak: zboża, rzepak, kukurydza, warzywa, sady owocowe, owoce miękkie. Dawkę dobieramy w zależności od ilości masy, stopnia rozdrobnienia oraz gleby. Preparat zaczynamy stosować od 0,5 kg/ha do 3 kg/ha. Rekomendowana dawka to 1,5 kg/ha.

Korzyści stosowania:
Produkt może być stosowany na wszelkiego rodzaju resztki roślinne. Zaleca się po oprysku wymieszać produkt z glebą w celu poprawy jego działania. Humizator można mieszać z azotem i kwasami humusowymi. Mieszanka różnych mikroorganizmów, a co za tym idzie różnych mechanizmów działania gwarantuje prawidłową humifikację i poprawę struktury gleby oraz lepszy i zdrowszy plon w kolejnym sezonie.

Skład:
• Trichoderma spp 1 x 10^8 jtk/g
• Bacillus spp 1 x 10^8 jtk/g
• Enzymy bakteryjne i celulityczne

 

Produkt zawiera wyłącznie mikroorganizmy oraz substancje stanowiące pożywkę dla tych mikroorganizmów i ich metabolity, a także nieszkodliwe substancje resztkowe z pożywek. Mikroorganizmy poprawiają aktywność biologiczną gleby oraz stymulują procesy odżywiania roślin. Wyłącznym celem ich zastosowania jest poprawa efektywności wykorzystania składników pokarmowych przez rośliny oraz zwiększenie odporności na stres abiotyczny, cech jakościowych roślin lub przyswajalności przez nie składników pokarmowych z form trudnodostępnych w glebie. Preparat nie zawiera organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO) ani organizmów patogenicznych.

Wprowadzony jako nawozowy produkt mikrobiologiczny na podstawie ustawy z dnia 10.07.2007 r. o nawozach i nawożeniu Dz.U.2007 nr 147 poz. 1033 z późn. zm.

Masz pytania?

Doradzimy, wyjaśnimy, pomożemy Ci w wyborze odpowiedniej technologii.
Formularz kontaktu
Korzystając z naszej przeglądarki wyrażają Państwo zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Używamy ich do celów statystycznych. W programie służącym do obsługi stron internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies.