ActiSoil
Aktywuj swoją glebę!
ActiSoil to preparat poprawiający stan mikrobiologiczny gleby oraz zwiększający liczbę dostępnych form mikro i makroelementów. Produkt ten też wpływa na rozkład materii organicznej a przez to na poprawę struktury gleby. Mikroorganizmy zawarte w preparacie przyspieszają rozkład substancji chemicznych zalegających w glebie.
ActiSoil aktywuje szereg procesów w glebie dzięki swojemu bogatemu składowi:
• wiązanie azotu z powietrza – Bacillus azotofi xans,
• udostępnianie zblokowanych form fosforu – Bacillus megaterium,
• higienizacja środowiska glebowego – Bacillus subtillis,
• stymulacja wzrostu – metabolity bakteryjne,
• rozkład substancji chemicznych w glebie – Bacillus megaterium,
• rozkład materii organicznej – Bacillus megaterium, Trichoderma spp,
• poprawa życia mikrobiologicznego – wszystkie powyższe składniki.
Korzyści stosowania:
ActiSoil polecany jest we wszystkich uprawach i na wszystkich rodzajach gleby, szczególnie:
• Przed siewem nasion lub zakładaniem plantacji w celu aktywacji składników w glebie.
• Na plantacjach wieloletnich w celu aktywowania fosforu znajdującego się w glebie.
• Do maczania sadzonek.
Skład:
ActiSoil swoją skuteczność zawdzięcza bardzo wysokiej koncentracji mikroorganizmów w swoim
składzie:
• Bacillus megaterium 1 x 10^9 jtk/g
• Bacillus azotofi xans 5 x 10^8 jtk/g
• Bacillus subtillis 1 x 10^10 jtk/g
• Trichoderma spp 5 x 10^1 jtk/g
Produkt zawiera wyłącznie mikroorganizmy oraz substancje stanowiące pożywkę dla tych mikroorganizmów i ich metabolity, a także nieszkodliwe substancje resztkowe z pożywek. Mikroorganizmy poprawiają aktywność biologiczną gleby oraz stymulują procesy odżywiania roślin. Wyłącznym celem ich zastosowania jest poprawa efektywności wykorzystania składników pokarmowych przez rośliny oraz zwiększenie odporności na stres abiotyczny, cech jakościowych roślin lub przyswajalności przez nie składników pokarmowych z form trudnodostępnych w glebie. Preparat nie zawiera organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO) ani organizmów patogenicznych.
Wprowadzony jako nawozowy produkt mikrobiologiczny na podstawie ustawy z dnia 10.07.2007 r. o nawozach i nawożeniu Dz.U.2007 nr 147 poz. 1033 z późn. zm.