Subtill Vege
Konkretny szczep na konkretne problemy!
Subtill Vege to nawozowy produkt mikrobiologiczny zaliczany do PGPR (Plant Growth Promoting Rhizobacteria) promujących wzrost i rozwój roślin. Subtill Vege zawiera w swoim składzie kompleks wyselekcjonowanych naturalnych mikroorganizmów glebowych pochodzenia bakteryjnego Bacillussubtilis.
Gatunki oraz szczepy mikroorganizmów zostały dobrane oraz sprawdzone w kierunku kompatybilności i synergii efektywnego działania pod kątem upraw warzywniczych takich jak: marchew, cebula, kapustne, pomidor, ogórek, rzodkiewka, por i papryka.
Aplikacja pożytecznych mikroorganizmów zawartych w Subtill Vege zapewnia poprawę i rozwój optymalnych warunków glebowych do wzrostu roślin z jednoczesnym naturalnym ograniczeniem patogenów chorób grzybowych. Dodatkowo naturalne substancje (metabolity) powstające podczas rozwoju biologicznego mikroorganizmów efektywnie stymulują wzrost roślin. Aplikacja Subtill Vege pozwala na zbudowanie szybkiej równowagi mikrobiologicznej z równoczesnym ograniczeniem rozwoju patogenów.
Korzyści z użycia preparatu Subtill Vege:
• promuje wzrost i rozwój roślin,
• poprawia zdrowotność gleby oraz zmniejsza presję patogenów,
• powoduje wzrost aktywności biologicznej gleby,
• stymuluje naturalne procesy odżywiania roślin,
• podnosi poziom materii organicznej (próchnicy) w glebie,
• poprawia strukturę gleby i utrzymywanie się w niej wilgoci,
• polepsza odżywienie systemu korzeniowego.
Działanie Subtill Vege opiera się na naturalnej zdolności mikroorganizmów tworzących preparat do syntezy znacznej ilości substancji biologicznie czynnych - fitohormonów, witamin z grupy B i substancji organicznych.
Skład:
• Bacillus subtilis 5 x 10^9 jtk/g
Naturalnie wyselekcjonowane z gleby mikroorganizmy glebowe w formie proszku do sporządzania zawiesiny.
Produkt zawiera wyłącznie mikroorganizmy oraz substancje stanowiące pożywkę dla tych mikroorganizmów i ich metabolity, a także nieszkodliwe substancje resztkowe z pożywek. Mikroorganizmy poprawiają aktywność biologiczną gleby oraz stymulują procesy odżywiania roślin. Wyłącznym celem ich zastosowania jest poprawa efektywności wykorzystania składników pokarmowych przez rośliny oraz zwiększenie odporności na stres abiotyczny, cech jakościowych roślin lub przyswajalności przez nie składników pokarmowych z form trudnodostępnych w glebie. Preparat nie zawiera organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO) ani organizmów patogenicznych.
Wprowadzony jako nawozowy produkt mikrobiologiczny na podstawie ustawy z dnia 10.07.2007r. o nawozach i nawożeniu Dz.U.2007 nr 147 poz. 1033 z późn. zm.